@article { author = {Tiwari, A. and Swamy, M. and Mishra, P. and Verma, Y. and Dubey, A. and Srivastav, N.}, title = {Molecular detection of Salmonella isolated from commercial chicken}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {23}, number = {1}, pages = {39-45}, year = {2022}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2021.41301.5996}, abstract = {Background: Salmonella in chicken, specially, the motile salmonellae, causes the food chain unsafe from farm to table and is considered a significant global threat to public health. Aims: The present study was carried out for molecular detection of Salmonellae in commercial poultry using PCR. Methods: The study was conducted for eight months, from July 2019 to February 2020, and a total of 26 poultry farms, including 15 broiler and 11-layer farms, were visited individually. Pooled faecal samples were obtained from the sheds. A total of 189 necropsy cases were examined for gastrointestinal lesions. Isolation and identification of the organism were done using microbe culture method, and the molecular characterization was performed via PCR targeting invA and ent genes. Results: The prevalence of salmonellosis in the broiler and layer farms was recorded at 20.0% and 45.4%, respectively, through the traditional gold standard culture method. From 189 necropsy birds, salmonellosis was recorded at 1.58% dead cases. Molecular detection of Salmonella isolates by PCR targeting invA gene was confirmed in 13.33% of the broiler farms and 36.3% of the layer farms. Further detection of Salmonella enteritidis was performed by PCR targeting ent gene by which 11.11% positivity was determined. Conclusion: This study, focused on the Salmonella prevalence, highlighted the zoonotic importance of the bacterium in the commercial poultry farms, which can subsequently be dispersed into the human food chain causing harmful health effects.}, keywords = {Molecular detection,PCR,Poultry,Salmonella,S. enteritidis}, title_fa = {شناسایی مولکولی سالمونلا جداشده از ماکیان تجاری}, abstract_fa = {پیشینه: سالمونلا در ماکیان خصوصا سالمونلاهای متحرک، زنجیره غذایی از مزرعه تا سفره را ناایمن کرده است و به عنوان یک تهدید جهانی مهم برای سلامت عمومی در نظر گرفته می‌شود. هدف: مطالعه حاضر به منظور شناسایی مولکولی سالمونلا در ماکیان تجاری با استفاده از PCR انجام شد. روش کار: این مطالعه به مدت هشت ماه از تیرماه تا بهمن ماه 1398 انجام شد و در مجموع از 26 مرغداری شامل 15 مزرعه گوشتی و 11 مزرعه تخم‌گذار به صورت انفرادی بازدید شد. نمونه‌های ادغام شده مدفوع از سوله‌ها تهیه شدند. در مجموع 189 مورد کالبد گشایی و از نظر ضایعات گوارشی مورد بررسی قرار گرفتند. جداسازی و شناسایی ارگانیسم با استفاده از روش کشت میکروب انجام شد. خصوصیات مولکولی با روش PCR و با هدف قرار دادن ژن‌های invA و ent انجام شد. نتایج: با استفاده از روش سنتی استاندارد کشت، شیوع سالمونلوز در مزارع گوشتی و تخم‌گذار به ترتیب 20% و 5/45% ثبت شد. از مجموع 189 مورد پرنده کالبد گشایی شده، سالمونلوز در 58/1% طیور مرده ثبت شد. شناسایی مولکولی جدایه‌های سالمونلا با استفاده از PCR هدف گیرنده ژن invA، در 33/13% مزارع گوشتی و 3/36% زارع تخم‌گذار تایید شد. شناسایی سالمونلا انتریتیدیس با استفاده از PCR هدف گیرنده ژن ent انجام شد که به وسیله آن 11/11% مثبت تایید شدند. نتیجه‌گیری: این مطالعه که بر شیوع سالمونلا تمرکز داشت، اهمیت قابلیت انتقال این باکتری را به انسان در مزارع تجاری پرورش ماکیان نشان داد است که متعاقبا می‌توانند وارد زنجیره غذایی انسان شده و اثرات مضری بر سلامت داشته باشند.}, keywords_fa = {شناسایی مولکولی,PCR,طیور,سالمونلا,سالمونلا انتریتیدیس}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_6401.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_6401_6298e3df98cc78fc711f66d869ef1d77.pdf} }