@article { author = {Pikhtirova, A. and Bujok, J. and Pecka-Kiełb, E. and Zachwieja, A. and Vasil, M. and Elečko, J. and Zigo, F.}, title = {Fatty acid profile of ewe’s milk infected with Staphylococcus spp.}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {21}, number = {3}, pages = {216-220}, year = {2020}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2020.34764.5134}, abstract = {Background: Mastitis in sheep caused by Staphylococcus spp. is a serious concern for dairy farming. Aims: The objective of this study was to evaluate the impact of the intramammary infection (IMI) caused by Staphylococcus spp. on the long-chain fatty acid profile and composition of ewe’s milk. Methods: The experiment was conducted in a herd of Zoslachtena Valaska sheep. Half-udder milk samples were collected from 20 weight-matched sheep at the peak of their first or second lactation. The basic physicochemical composition of milk, somatic cell count (SCC), Staphylococcus spp. infection, and total bacterial contamination (TBC) were determined. The fatty acid profile of the milk fat was determined using gas chromatography. Results: The SCC in milk infected with Staphylococcus spp. was 3.25 times higher (P<0.01) than that in the uninfected milk samples. The content of lauric acid (С12:0) was higher (P<0.05) in the milk fat of infected ewes. A significant increase (P<0.05) in the share of linoleic acid (C18:2n6t), arachidonic acid (C20:4n6), and a decrease (P<0.01) in the vaccenic acid (C18:1n7t) were observed in the milk collected from ewes infected with Staphylococcus spp.. Staphylococcus spp. infection increased the ratio of n-6 to n-3 polyunsaturated fatty acids. Conclusion: Changes in the fatty acid profile of milk caused by Staphylococcus spp. infection decrease the value of ewes’ milk as a health-promoting product.}, keywords = {Ewe,Fatty acid,Milk,Staphylococci}, title_fa = {پروفایل اسیدهای چرب شیر میش آلوده شده با گونه‌های استافیلوکوکوس}, abstract_fa = {پیشینه: ورم پستان ناشی از گونه‌های استافیلوکوکوس در گوسفندان یک نگرانی جدی برای دامداری‌های شیری است. هدف: هدف از انجام این مطالعه ارزیابی تاثیر عفونت داخل پستانی (IMI) ناشی از گونه‌های استافیلوکوکوس بر پروفایل اسید چرب بلند زنجیره و ترکیبات شیر میش بود. روش کار: این آزمایش در یک گله از گوسفندان زوسلاچتنا والاسکا انجام شد. نمونه شیر از دو سر پستانک 20 راس گوسفند با وزن یکسان در پیک اول یا دوم شیردهی جمع آوری شد. ترکیبات فیزیکوشیمیایی اصلی شیر، تعداد سلول‌های سوماتیک (SCC)، عفونت با گونه‌های استافیلوکوکوس و آلودگی تام باکتریایی (TBC) مشخص شد. پروفایل اسید چرب چربی شیر با استفاده کروماتوگرافی گازی تعیین شد. نتایج: تعداد سلول‌های سوماتیک در شیرهای آلوده با گونه‌های استافیلوکوکوس 25/3 برابر بیشتر از (P<0.01) نمونه شیرهای آلوده نشده بود. مقدار اسید لوریک (С12:0) در چربی شیر میش‌های آلوده بیشتر بود (P<0.05). افزایش معنی‌داری (P<0.05) در سهم اسید لینولئیک (C18:2n6t)، اسید آراشیدونیک (C20:4n6) و کاهش معنی‌داری (P<0.01) در سهم اسید واکسنیک (C18:1n7t) در شیر جمع آوری شده از شیر میش‌های آلوده شده با گونه‌های استافیلوکوکوس مشاهده شد. عفونت با گونه‌های استافیلوکوکوس سبب افزایش نسبت n-6 به n-3 اسید چرب غیر اشباع شد. نتیجه‌گیری: تغییرات در پروفایل اسید چرب شیر ناشی از عفونت با گونه‌های استافیلوکوکوس، سبب کاهش ارزش غذایی شیر میش که به عنوان یک محصول ارتقا دهنده سلامت مطرح است، می‌شود.}, keywords_fa = {میش,اسید چرب,شیر,استافیلوکوکسی}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_5572.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_5572_34845da678c858edc8bd635878ff1d15.pdf} }