@article { author = {Soliman, W. T. M. and Mahmoud, K. Gh. M. and El-Khawagah, A. R. M. and Kandiel, M. M. M. and Abouel-Roos, M. E. A. and Abdel-Ghaffar, A. E. and El Azab, A. E. I.}, title = {Impact of in vitro fertilization by fresh and frozen semen on developmental competence and cryotolerance of buffalo embryos}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {19}, number = {3}, pages = {178-181}, year = {2018}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2018.4935}, abstract = {Production of high quality embryos in vitro needs an efficient in vitro fertilization (IVF). Seminal origin is one of the important factors that affects the success of in vitro embryo production. So our goal was to determine the effect of using fresh and frozen semen in fertilization on developmental competence and cryo-survival of buffalo embryos. Buffalo oocytes were matured and fertilized in vitro by fresh and frozen semen. After embryos evaluation, good quality morula and blastocysts were vitrified using 0.25 ml straws and the post-warmed viability was assessed by further culture for 24 h. There was no significant difference in cleavage rate between embryos derived from fresh and frozen semen, whereas the rate of embryo development to the morula (P<0.05) and blastocysts (P<0.01) stages was significantly decreased in embryos derived from frozen compared to fresh semen. After warming the vitrified embryos, there was no significant difference between embryos derived from fresh and frozen semen in the percentages of morphologically viable embryos. However, 24 h after culture, the rate of morphologically normal and survived embryos was increased (P<0.05) in embryos derived from fresh compared to the frozen semen. In conclusion, in buffalo, the use of fresh semen could improve the rate of embryo development and their crytolerance compared to the frozen semen.}, keywords = {Buffalo,Embryo vitrification,Fresh and frozen semen,In vitro fertilization}, title_fa = {تاثیر لقاح مصنوعی با استفاده از منی منجمد و تازه روی قابلیت تکامل و حفاظت فراسرد در رویان‌های بوفالو}, abstract_fa = {تولید رویان‌هایی با کیفیت بالا در شرایط آزمایشگاهی، نیازمند یک لقاح مصنوعی (IVF) کارآمد است. منشا منی یکی از فاکتورهای مهم است که در موفقیت تولید جنین در شرایط آزمایشگاهی اثر دارد. بنابراین هدف ما از انجام این آزمایش، مشخص کردن اثر استفاده از منی منجمد و تازه در لقاح مصنوعی، بر قابلیت تکوین و حفاظت فراسرد جنین‌های بوفالو بود. تخمک‌های بوفالو پس از بالغ سازی با استفاده از منی منجمد یا تازه در شرایط آزمایشگاهی بارور شدند. پس از ارزیابی رویان‌ها، مرولا و بلاستوسیت‌های با کیفیت با استفاده از پایوت‌های 25/0 میلی‌لیتری منجد شده و قابلیت زنده مانی آن‌ها پس از ذوب، به وسیله کشت به مدت 24 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. تفاوت معنی‌داری در سرعت تقسیم، بین رویان‌های حاصل از منی‌های منجمد و تازه مشاهده نشد ولی سرعت تکامل رویان‌ها به مراحل مرولا (P<0.05) و بلاستوسیت (P<0.01) به طور معنی‌داری در رویان‌های حاصل از منی منجمد در مقایسه با منی تازه کاهش یافت. پس از گرم کردن رویان‌های منجمد، هیچ گونه تفاوت معنی‌داری در درصد رویان‌هایی که از نظر مرفولوژی زنده بودند بین رویان‌های حاصل از منی منجمد و تازه مشاهده نشد. اما پس از 24 ساعت کشت، نرخ جنین‌های دارای مرفولوژی طبیعی و زنده مانده در رویان‌های حاصل از منی تازه در مقایسه با منی منجمد افزایش یافت (P<0.05). به عنوان نتیجه‌گیری می‌توان بیان کرد که استفاده از منی تازه در مقایسه با منی منجمد، می‌تواند سبب بهبود قابلیت تکامل و حفاظت فراسرد رویان‌ها در بوفالو شود.}, keywords_fa = {بوفالو,انجماد رویان,منی منجمد و تازه,لقاح مصنوعی}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_4935.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_4935_0db8ff2b37eb3de9f16b684d85af8cb2.pdf} }