@article { author = {Farhadi, D. and Karimi, A. and Sadeghi, G. and Sheikhahmadi, A. and Habibian, M. and Raei, A. and Sobhani, K.}, title = {Effects of using eucalyptus (Eucalyptus globulus L.) leaf powder and its essential oil on growth performance and immune response of broiler chickens}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {18}, number = {1}, pages = {60-62}, year = {2017}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2017.4032}, abstract = {The aim of this study was to evaluate the effects of eucalyptus leaf powder (ELP) and eucalyptus essential oil (EEO) on growth performance and immune response of broiler chickens. A total of 160 broiler chicks were assigned randomly into five dietary treatments from 7-42 days of age. Dietary treatments included: a control diet, control diets plus 1,000 or 3,000 mg/kg of ELP, and control diets plus 250 or 500 mg/kg of EEO. Dietary inclusion of ELP decreased body weight gain (BWG) during 7-28 days of age. Broilers fed diet containing 3,000 mg/kg of ELP had lower feed intake (FI) during 7-28 days compared to the other treatments. Broilers fed ELP or EEO had greater primary antibody response to sheep red blood cells (SRBC) compared to the control, but differences in secondary antibody response were not significant. In conclusion, dietary EEO has the potential to enhance immune response of broiler chickens.}, keywords = {Broiler chicken,Eucalyptus,Immunity,Performance}, title_fa = {اثرات استفاده از پودر برگ و اسانس روغنی گیاه اکالیپتوس (Eucalyptus globulus L.) بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی در جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات پودر برگ (ELP) و اسانس روغنی (EEO) اکالیپتوس بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی بود. تعداد 160 قطعه جوجه گوشتی از سن 7 تا 42 روزگی به طور تصادفی به پنج گروه آزمایشی تخصیص یافتند. گروه‌های آزمایشی شامل: جیره شاهد، جیره شاهد به اضافه 1000 یا 3000 میلی‌گرم/کیلوگرم ELP، و جیره شاهد به اضافه 250 و 500 میلی‌گرم/کیلوگرم EEO بودند. افزودن ELP سبب کاهش اضافه وزن در دوره 7 تا 28 روزگی گردید. جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی 3000 میلی‌گرم/کیلوگرم ELP مصرف خوراک کمتری در دوره 7 تا 28 روزگی داشتند. افزودن EEO اثری بر افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با گروه شاهد نداشت. جوجه‌های دریافت کننده ELP و EEO در مقایسه با شاهد پاسخ اولیه پادتن بالاتری علیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC) داشتند، اما تفاوتی در پاسخ ثانویه پادتن علیه SRBC مشاهده نگردید. نتیجه‌گیری می‌شود که افزودن EEO به جیره موجب افزایش پاسخ ایمنی در جوجه‌های گوشتی می‌گردد.}, keywords_fa = {جوجه گوشتی,اکالیپتوس,ایمنی,عملکرد}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_4032.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_4032_61808073ba8fe4dc5406f17b45b76ac9.pdf} }