@article { author = {Gharekhani, A. and Azari Takami, Gh. and Tukmechi, A. and Afsharnasab, M. and Agh, N.}, title = {Effect of dietary supplementation with zinc enriched yeast (Saccharomyces cerevisiae) on immunity of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {16}, number = {3}, pages = {278-282}, year = {2015}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2015.3194}, abstract = {Zinc (Zn) is an essential trace element in all living organisms, and the first eukaryotic Zn uptake transporter was discovered in the yeast, Saccharomyces cerevisiae. Zinc-enriched yeast is a currently available Zn supplement. The purpose of the investigation was to compare and evaluate the effect of Zn enriched yeast in rainbow trout. The fish (mean body weight 10 ± 0.5 g) were fed a commercial diet supplemented with 0 (control), 1 × 106, 1 × 107 and 1 × 108 CFU/g of Zn-enriched yeast for 60-days. Results showed that significant increase in serum lysozyme activity, complement activity and total immunoglobulin were seen in all treatment groups during feeding trial when compared to the control group. On the basis of our findings, Zn-enriched improved rainbow trout growth, some immune parameters and disease resistance.}, keywords = {Disease resistance,Immunity,Rainbow trout,Zinc enriched yeast}, title_fa = {اثرات تکمیل جیره با مخمر غنی شده با روی بر ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)}, abstract_fa = {عنصر روی یک ریز مغذی ضروری برای همه موجودات زنده محسوب می‌شود، اولین سیستم جذب انتقالی در مخمر ساکارومایسس سرویسیه کشف گردید. مخمر غنی شده با روی یک نوع مکمل روی بوده که در دسترس می‌باشد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی اثرات مخمر غنی شده با روی در ماهی قزل آلای رنگین کمان بود. ماهیان با میانگین وزنی گرم با غذای تجاری تکمیل شده با مقادیر صفر، 106 × 1، 107 × 1 و 108 × 1 واحد تشکیل دهنده پرگنه به ازاء هر گرم از غذا به مدت 60 روز تغذیه شدند. یافته‌ها نشان داد که به طور معنی‌داری مقادیر فعالیت لیزوزیم سرم، مسیر فرعی کمپلمان و آنتی بادی تام در همه تیمارهای تغذیه شده با مخمر غنی شده با روی در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت. بر اساس یافته‌های حاصل می‌توان نتیجه گرفت که مخمر غنی شده با روی سبب بهبود برخی از شاخص‌های ایمنی و مقاومت در برابر بیماری در ماهی قزل آلای رنگین کمان می‌شود.}, keywords_fa = {مقاومت در برابر بیماری,ایمنی,ماهی قرل آلای رنگین کمان,مخمر غنی شده با روی}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_3194.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_3194_4a63fbe6ee634c617d808657e7e36519.pdf} }