@article { author = {Davari, E. and Mohsenzadeh, M. and Mohammadi, Gh. and Rezaeian-Doloei, R.}, title = {Characterization of aflatoxigenic Aspergillus flavus and A. parasiticus strain isolates from animal feedstuffs in northeastern Iran}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {16}, number = {2}, pages = {150-155}, year = {2015}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2015.3037}, abstract = {Aflatoxins are secondary toxic metabolites produced by some Aspergillus spp. particularly, Aspergillus flavus and A. parasiticus that contaminate food and feed. The objective of this study was to evaluate the contamination of feedstuffs with Aspergillus spp. and detect genes involved in the aflatoxin biosynthesis pathway of A. flavus and A. parasiticus isolates. A total of 110 cow feed samples (comprised of silage, concentrate, hay and total mixed ration) from 30 industrial and semi-industrial dairy farms of Khorasan Razavi province, northeastern Iran, were examined using cultural and PCR methods. 68 (61.82%) Aspergillus spp. were isolated from 110 samples of feedstuff. The predominant Aspergillus isolates were A. fumigates (21.81%), followed by A. flavus (17.27%), A. niger (10%), A. parasiticus (8.18%), and A. oryzae (4.54%). Fungal contamination levels of industrial and semi-industrial dairy farm samples were not significantly different (P>0.05). Using four sets of primers, a quadruplex PCR was developed to detect genes (nor1, ver1, omtA and aflR) at different loci coding enzymes in the aflatoxin biosynthesis pathway of A. flavus and A. parasiticus strains. Out of 28 strains of A. flavus and A. parasiticus, 10 isolates (35.71%) showed a quadruplet pattern indicating the important genes involved in the aflatoxin biosynthesis pathway, encoded for functional products. These isolates were confirmed to be aflatoxigenic by Thin Layer Chromatography. 18 isolates (64.29%) had three, two and single molecular patterns. The results obtained by this study show that rapid and specific detection of aflatoxigenic molds is important to ensure the microbiological safety of feedstuffs.}, keywords = {Aflatoxin,Aspergillus spp,Feedstuff,Multiplex PCR}, title_fa = {تعیین خصوصیات گونه‌های توکسین‌زای آسپرژیلوس فلاوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس جدا شده از خوراک دام}, abstract_fa = {آفلاتوکسین‌ها، متابولیت‌های ثانویه تولید شده به وسیله بعضی از گونه‌های آسپرژیلوس به ویژه آسپرژیلوس فلاوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس می‌باشند که باعث آلودگی مواد غذایی و یا خوراک دام می‌شوند. این مطالعه با هدف ارزیابی آلودگی خوراک دام به انواع آسپرژیلوس و تشخیص ژن‌های موثر در مسیر سنتز آفلاتوکسین در آسپرژیلوس فلاوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس جدا شده از خوراک دام انجام گرفت. تعداد 110 نمونه خوراک دام شامل سیلو، کنسانتره، علوفه و خوراک آماده از 30 گاوداری صنعتی و نیمه صنعتی استان خراسان رضوی جمع‌آوری و با استفاده از روش کشت آزمایشگاهی و واکنش زنجیره‌ای پلیمراز مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد 68 (82/61%) سویه آسپرژیلوس از 110 نمونه خوراک دام مورد بررسی، جداسازی گردید. بیشترین میزان آلودگی به انواع آسپرژیلوس فومیگاتوس (81/21%)، سپس آسپرژیلوس فلاوس (27/17%)، آسپرژیولس نایجر (10%)، آسپرژیلوس پارازیتیکوس (18/8%) و آسپرژیلوس اروزیه (54/4%) تعلق داشت. از بابت میزان آلودگی قارچی بین گاوداری‌های صنعتی و نیمه صنعتی هیچگونه اختلاف معنی‌داری وجود نداشت (P>0.05). از آزمایش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز چندگانه برای تشخیص چهار ژن اصلی (nor-1, ver-1, omtA, aflR) مسؤول تولید آنزیم‌های کلیدی در چرخه بیوسنتز آفلاتوکسین در آسپرژیلوس فلاوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس استفاده گردید. از 28 سویه آسپرژیلوس فلاوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس جدا شده تعداد 10 جدایه (71/35%) واجد چهار ژن اصلی با باندهای مشخص بودند. کلیه جدایه‌ها از بابت تولید آفلاتوکسین با استفاده از روش کروماتوگرافی لایه نازک مورد تایید قرار گرفتند. 18 جدایه (29/64%) دارای 1، 2 یا 3 باند بودند. نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد که تشخیص سریع و اختصاصی قارچ‌های توکسین‌زا برای اطمینان از سلامت میکروبیولوژیکی خوراک دام حائز اهمیت می‌باشد.}, keywords_fa = {آفلاتوکسین,گونه‌های آسپرژیلوس,خوراک دام,واکنش زنجیره‌ای پلیمراز چندگانه}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_3037.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_3037_f3da49014a14ff11b5d713f5658bf254.pdf} }