@article { author = {Zhigang, S. and Sheikhahmadi, A. and Li, Z.}, title = {Effect of dietary γ-aminobutyric acid on performance parameters and some plasma metabolites in Cherry Valley ducks under high ambient temperature}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {14}, number = {4}, pages = {283-290}, year = {2013}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2013.1824}, abstract = {Gamma aminobutyric acid (GABA) is one of the inhibitory neurotransmitters that may have the ability torelieve the intensity of stress. Heat stress remains a major threat for duck production in summer in most areas of China. The current study was conducted to investigate the effect of dietary GABA on performanceparameters and plasma metabolites of heat exposed ducks. Two thousand Cherry Valley ducks (19 d) wererandomly divided into two groups, each group with five replicates. One group was fed basal diet and theother fed basal diet with 100 mg/kg GABA for 42 days. The ambient temperature from day 19 to 42 was 29.7 ± 3.5°C. Growth performance and rectal temperature were determined on days 19, 32 and 42. Plasmasamples were collected at day 42. The results showed that dietary GABA had no significant effect on ducks’rectal temperature but decreased the feed intake (P<0.05). No differences were observed on survival rate,body weight, and dressing percentage. Gamma aminobutyric acid decreased feed conversion ratios (P<0.05)and plasma glucose concentration (P<0.05). However, GABA increased plasma concentrations of triglycerideand free fatty acids (P<0.05). No differences of GABA concentrations were found in the blood, heart, liver,and kidney between the two groups, but was increased in the brain of GABA group (P<0.05). These findingssuggest that 100 mg/kg dietary GABA decreased feed intake and increased fat mobilization in ducks exposed to high ambient temperature, which might attenuate the adverse effects of heat stress on duck production.}, keywords = {Cherry Valley ducks,Feed intake,γ-aminobutyric acid,Heat stress}, title_fa = {تاثیر گاماآمینوبوتیریک اسید بر عملکرد و برخی پارامترهای خونی اردک‌های چری والی در شرایط استرس گرمایی}, abstract_fa = {گاماآمینوبوتیریک اسید که یکی از نوروترانسمیترهای مهارکننده می‌باشد، توانایی کاهش شدت اثرات استرس را نیز دارا می‌باشد. در بیشتر مناطق چین استرس حرارتی به عنوان تهدیدی جدی در صنعت پرورش اردک شناخته شده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی عملکرد و متابولیت‌های پلاسمایی اردک‌هایی که در معرض گرما بوده‌اند، طرح‌ریزی گردید. بدین منظور تعداد 2000 قطعه اردک از سن 19 روزگی به طور کاملاً تصادفی به دو گروه آزمایشی تقسیم شدند که در هر گروه 5 تکرار قرار داشت. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه و همچنین جیره پایه به همراه 100 میلی‌گرم در کیلوگرم گاماآمینوبوتیریک اسید بودند و تا سن 42 روزگی در اختیار پرندگان قرار گرفتند. دمای محیط نگهداری پرندگان در طول آزمایش (سن 19 تا 42 روزگی) در دامنه 5/3 ± 7/29 درجه سانتیگراد بود. در طول آزمایش عملکرد پرنده‌ها و دمای مقعد آن‌ها در روزهای 19، 32 و 42 ثبت گردید. نمونه‌های پلاسما نیز در سن 42 روزگی جمع‌آوری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که جیره‌های حاوی گاماآمینوبوتیریک اسید اثر معنی‌داری بر دمای مقعد اردک‌ها نداشته است، اما مصرف خوراک را کاهش داده است (P<0.05). همچنین تفاوتی در نرخ بقا، وزن بدن و درصد لاشه مشاهده نشد. با این حال گاماآمینوبوتیریک اسید بازدهی مصرف خوراک (P<0.05) و غلظت گلوکز پلاسما (P<0.05) را کاهش داد. با این حال غلظت تری گلیسرید و اسیدهای چرب آزاد پلاسما در پرندگانی که با جیره حاوی گاماآمینو بوتیریک اسید تغذیه شده بودند، افزایش معنی‌داری را نشان داد (P<0.05). از نظر آماری اختلاف معنی‌داری از نظر غلظت گاماآمینوبوتیریک خون، کبد و کلیه در گروه‌های آزمایشی مشاهده نشد. اما در مغز گروهی که گاماآمینوبوتیریک دریافت کرده بودند افزایش معنی‌داری را نشان داد (P<0.05). با توجه به نتایج به دست آمده می‌توان پیشنهاد کرد که در شرایط استرس گرمایی افزودن 100 میلی‌گرم گاماآمینوبوتیریک در کیلوگرم به جیره اردک‌ها، می‌تواند مصرف خوراک را کاهش داده و موجب تحریک بسیج چربی‌ها از بافت‌های چربی شده که ممکن است از این طریق اثرات مضر استرس گرمایی در صنعت پرورش اردک را کاهش دهد.}, keywords_fa = {اردک چری والی,مصرف خوراک,گاماآمینوبوتیریک اسید,استرس گرمایی}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_1824.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_1824_94762362d1df648ad9411a91bdaa7e5f.pdf} }