@article { author = {}, title = {Cryopreservation of in situ cool stored buffalo (Bubalus bubalis) epididymal sperm}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {10}, number = {4}, pages = {339-345}, year = {2009}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2009.1718}, abstract = {The objectives of this study were to investigate the effects of testis-epididymis cool storage on viability and progressive motility of buffalo epididymal sperm (EP) and to compare the influences of two basic semen extenders on post thaw EP viability and progressive motility. Abattoir collected buffalo testicles were allotted to three storage times (0 h: n = 10; 24 h: n = 10 and 48 h: n = 12). Following storage, isolated sperm were subjected to cryopreservation with two different cryoprotective media: whole cow milk-7%glycerol (MG) or egg yolk-tris-citrate-7%glycerol (EYG). Pre freeze and post thaw sperm progressive motility and viability were evaluated. Results indicated that viability and progressive motility of sperm decreased after 24 h cool storage of the epididymis (P<0.05). There was no difference between 24 and 48 h of storage on sperm viability (P>0.05), but progressive motility decreased across storage times (24 h versus  48 h: P<0.05). Cryopreservation severely influenced viability and progressive motility of EP (P<0.05). Milk-7%glycerol protected viability and progressive motility of EP against cold shock more efficiently than EYG (P<0.05). The results of this study demonstrate that it is possible to preserve buffalo EP within the epididymis at 4°C short term, but that it has poor freezability upon recovery by basic semen freezing protocols.  }, keywords = {Bubalus bubalis,River buffalo,Epididymal sperm,Cryopreservation,Cool storage}, title_fa = {تأثیر ذخیره سازی بیضه و اپیدیدیم گاومیش بر انجماد اسپرم حاصل از آن}, abstract_fa = {اهداف مطالعه حاضر بررسی تاثیر ذخیره سازی بیضه و اپیدیدیم گاومیش در دمای یخچال بر زنده مانی و تحرک پیشرونده اسپرم و تاثیر دو رقیق کننده پایه انجماد اسپرم گاو (شیر-گلیسرول و زرده تخم مرغ گلیسرول) بر تحرک و زنده مانی پس از انجماد اسپرم گاومیش است. به این منظور بیضه گاومیش بالغ از کشتارگاه تهیه و در کنار یخ به آزمایشگاه منتقل گردید. جهت انجام آزمایش بر اساس مدت زمان ذخیره سازی در دمای یخچال بیضه‌ها به سه گروه (گروه صفر: 10= n، گروه 24 ساعت: 10= n و گروه 48 ساعت: 12= n ) تقسیم شدند. پس از پایان ذخیره سازی بیضه‌ها، اسپرم اپیدیدیمی استخراج و با دو رقیق کننده شیر کامل گاو و زرده تخم مرغ حاوی 7% گلیسرول در استراوهای فرانسوی منجمد شدند. زنده مانی و تحرک اسپرم پس از 24 ساعت ذخیره سازی در دمای یخچال به شدت کاهش یافت (P<0.05). میزان زنده مانی اسپرم 48 ساعت پس از ذخیره سازی تفاوتی با 24 ساعت نداشت اما تحرک اسپرم در همین زمان به طور قابل توجهی کاهش یافت. انجماد به شدت تحرک و زنده مانی اسپرم اپیدیدیمی را کاهش داد (P<0.05). رقیق کننده حاوی شیر گاو بهتر از زرده تخم مرغ تحرک و زنده مانی اسپرم اپیدیدیمی را محافظت نمود. نتایج نشان داد اسپرم اپیدیدیمی گاومیش پس از 48 ساعت ذخیره سازی در اپیدیدیم در یخچال، زنده و متحرک است و رقیق کننده حاوی شیر بهتر از زرده تخم مرغ اسپرم اپیدیدیمی گاومیش را در مقابل اثرات نامطلوب محافظت می‌کند.}, keywords_fa = {بوبالوس بوبالیس,گاومیش رودخانه‌ای,اسپرم اپیدیدیمی,انجماد,سرد نگه‌داری}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_1718.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_1718_354f16050fe0fb2226c57858cb3b6c76.pdf} }