@article { author = {Gholami, M. and Faraji, Z. and Zamiri, M. J.}, title = {Effect of egg yolk of four avian species on the cryopreserved ram spermatozoa}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {13}, number = {1}, pages = {23-27}, year = {2012}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2012.16}, abstract = {Egg yolk is the most commonly used cryoprotective agent for sperm cryopreservation of several species.The objective of this experiment was to compare the effectiveness of egg yolk from four avian species(domestic chicken, duck, turkey and pigeon) on sperm quality following cryopreservation of the ram semen.Ejaculates were collected, using an electroejaculator, from six fertile rams. Samples were diluted in a triscitricacid-fructose extender containing egg yolk (15%) and glycerol (5%). Diluted samples were cooledslowly to 5°C over 2 h and equilibrated at that temperature for 2 h. Aliquots of samples were loaded into 0.5ml straws and frozen in liquid nitrogen vapor for 15 min and stored in liquid nitrogen. Post-thaw progressivemotility, live/dead ratio and acrosomal integrity of 200 sperm per slide stained with eosin-nigrosin andgiemsa, were evaluated at 0, 2 and 4 h after thawing. Pigeon egg yolk had the most cryoprotective effect interms of progressive motility, livability and acrosomal integrity (P(Pindicated that pigeon egg yolk might be superior to chicken egg yolk for cryopreservation of ram spermatozoa in tris-citric acid-fructose yolk extender, however, further experiments are needed to evaluate its effects on fertility.}, keywords = {Ram sperm,Cryopreservation,Egg yolk,Avian}, title_fa = {اثر زرده تخم چهار گونه پرنده بر اسپرم یخ زده گوسفند}, abstract_fa = {زرده‌ی تخم مرغ یکی از رایج‌ترین ترکیبات برای محافظت اسپرم در خلال فرآیندهای یخ زدن و یخ گشایی است. هدف این آزمایش، مقایسه اثر محافظتی زرده‌ی تخم چهار گونه پرنده (مرغ، اردک، بوقلمون و کبوتر)، برای محافظت اسپرم قوچ در برابر آسیب‌های یخ زدن بود. نمونه‌های منی از 6 قوچ با تحریک الکتریکی جمع‌آوری شدند. نمونه‌ها با رقیق کننده تریس-سیتریک اسید-فروکتوز که دارای زرده‌ی تخم پرندگان مختلف (15%) و گلیسرول (5%) بودند، آمیخته و رقیق و در استراهای 5/0 میلی‌لیتری در نیتروژن مایع یخ‌ زده شدند. پس از یخ گشایی، جنبایی پیش‌رونده و درصد اسپرم زنده یا مرده و سلامت آکروزوم با روش رنگ‌آمیزی ائوزین-نیگروزین و گیمسا، بی‌درنگ پس از یخ گشایی، و 2 و 4 ساعت پس از یخ گشایی ارزیابی شد. جنبایی پیش‌رونده، درصد اسپرم زنده و سلامت آکروزوم در رقیق کننده دارای زرده‌ی تخم کبوتر در مقایسه با رقیق کننده‌های دارای زرده‌ی تخم بوقلمون، اردک و مرغ به طور معنی‌داری (P<0.05) بالاتر بود، اما با پیشرفت زمان پس از یخ گشایی به طور معنی‌داری کاهش یافت. برهم کنش بین زمان پس از یخ گشایی و نوع زرده معنی‌دار نبود. نتایج نشان داد که زرده‌ی تخم کبوتر در مقایسه با زرده‌ی تخم مرغ، اثر محافظتی بهتری برای اسپرم قوچ دارد ولی نیاز به ارزیابی‌های باروری بیشتری است.}, keywords_fa = {اسپرم قوچ,یخ زدن,زرده تخم,پرندگان}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_16.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_16_7d7bc1ca1c537d262cd2c5fe3eb0bfdf.pdf} }