@article { author = {Mohebbi-Fani, M. and Omidi, A. and Mirzaei, A. and Nazifi, S. and Nowroozi, Kh.}, title = {A field study on glucose, non-esterified fatty acids, beta-hydroxybutyrate and thyroid hormones in dairy cows during the breeding period in Fars province, Iran}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {20}, number = {1}, pages = {55-59}, year = {2019}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2019.5144}, abstract = {Background: It was hypothesized that under apparently good management practices in dairy farms, some cows may not be metabolically perfect during the breeding period and this may affect their performance. Aims: This study was conducted to assess probable metabolic drawbacks in mid-lactation dairy cows affecting their performance. Methods: Thirty-seven clinically healthy Holstein cows were assessed for plasma concentrations of glucose, non-esterified fatty acids (NEFA), beta-hydroxybutyrate (BHB), thyroxin (T4), and tri-iodothyronine (T3) on days 60, 90 and 120 of lactation. The relationships of the measured analytes with some performance indices were also studied. Results: Continuous declines in plasma glucose (within reference values; P<0.006), T4 (P<0.001) and T3 (0.003) were found during the study. Non-esterified fatty acids showed relatively high levels through the study with a rise at day 90 (P<0.041). Beta-hydroxybutyrate concentrations did not change significantly (P>0.05) but were higher than those reported by others in mid-lactation cows. By progress in lactation 27% of cows had glucose concentrations <2.5 mmol/L, 62% had NEFA concentrations >0.40 mmol/L and 13.5% had BHB levels above 1200 µmol/L, which are the threshold levels of peri- and post-parturient problems. Milk production had negative correlations with glucose and T4 while the correlation was positive with NEFA. The interval between calving to the 1st heat had positive correlations with BHB concentrations. The interval between calving and the 1st insemination was inversely correlated with glucose and positively correlated with NEFA levels. Conclusion: The changes of the studied analytes in mid-lactation cows resembled those that would happen during negative energy balance in early lactation cows and feed restriction in mid-lactation cows and may affect the general health and the performance of the cows.}, keywords = {Breeding period,Dairy cows,Glucose,NEFA,Thyroid hormones}, title_fa = {مطالعه میدانی بر روی گلوکز، اسیدهای چرب غیر استریفیه، بتا-هیدروکسی بوتیرات و هورمون‌های تیروئیدی در گاوهای شیری طی بازه زمانی تلقیح در استان فارس، ایران}, abstract_fa = {پیشینه: فرض بر این است که در شرایط مدیریتی به ظاهر خوب در گاوداری‌های شیری، ممکن است برخی گاوها در بازه زمانی تلقیح شرایط متابولیکی مناسبی نداشته باشند و عملکرد آن‌ها نیز تحت تأثیر قرار گیرد. هدف: این مطالعه به منظور بررسی اختلالات احتمالی متابولیک موثر بر عملکرد در گاوهای شیرده در اواسط شیردهی انجام شد. روش‌ کار: سی‌ و‌ هفت گاو هولشتاین سالم از لحاظ بالینی از نظر غلظت پلاسمایی گلوکز، اسیدهای چرب غیر استریفیه (NEFA)، بتا-هیدروکسی بوتیرات (BHB)، تیروکسین (T4) و تری-‌یدو‌تیرونین (T3) در روزهای 60، 90 و 120 شیردهی بررسی شدند. ارتباط بین آنالیت‌های اندازه‌گیری شده با تعدادی از شاخص‌های عملکردی گاوها نیز مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج: کاهش مداومی در سطح گلوکز پلاسما (در محدوده مقادیر مرجع، P<0.006)، T4 (P<0.001) و T3 (0.003) در طول مطالعه دیده شد. مقادیر NEFA در طول مطالعه نسبتاً بالا بود و در روز 90 افزایش نشان داد (P<0.041). غلظت BHB تغییر معنی‌داری نداشت (P>0.05) اما از سطوح گزارش شده در گاوهای مرحله میانی شیردهی بالاتر بود. با افزایش روزهای شیردهی غلظت گلوکز در 27% گاوها کمتر از mmol/L 5/2، غلظت NEFA در 62% گاوها بیشتر از mmol/L 40/0 و سطح BHB در 5/13% از گاوها بیشتر از µmol/L 1200 بود، که سطوح آستانه مرتبط با مشکلات قبل و بعد از زایمان هستند. تولید شیر با گلوکز و T4 همبستگی منفی و با NEFA همبستگی مثبت داشت. فاصله زایش تا اولین فحلی با BHB همبستگی مثبت داشت. فاصله بین زایمان تا اولین تلقیح با گلوکز همبستگی منفی و با سطح NEFA همبستگی مثبت داشت. نتیجه‌گیری: تغییرات پارامتر‌های مورد مطالعه در گاوهای مرحله میانی شیردهی شبیه به آنچه بود که در موازنه منفی انرژی در ابتدای دوره شیردهی و محدودیت غذایی در مرحله میانی شیردهی رخ می‌دهد و ممکن است بر سلامت عمومی و عملکرد گاوها موثر باشد.}, keywords_fa = {بازه زمانی تلقیح,گاوهای شیری,گلوکز,NEFA,هورمون‌های تیروئیدی}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_5144.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_5144_59ef09e6e4326eea225b4805417a2a06.pdf} }