@article { author = {Erginkaya, Z. and Turhan, E. U. and Tatlı, D.}, title = {Determination of antibiotic resistance of lactic acid bacteria isolated from traditional Turkish fermented dairy products}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {19}, number = {1}, pages = {53-56}, year = {2018}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2018.4769}, abstract = {In this study, the antibiotic resistance (AR) of lactic acid bacteria (LAB) isolated from traditional Turkish fermented dairy products was investigated. Yogurt, white cheese, tulum cheese, cokelek, camız cream and kefir as dairy products were collected from various supermarkets. Lactic acid bacteria such as Lactobacillus spp., Streptococcus spp., Bifidobacterium spp., and Enterecoccus spp. were isolated from these dairy products. Lactobacillus spp. were resistant to vancomycin (58%), erythromycin (10.8%), tetracycline (4.3%), gentamicin (28%), and ciprofloxacin (26%). Streptococcus spp. were resistant to vancomycin (40%), erythromycin (10%), chloramphenicol (10%), gentamicin (20%), and ciprofloxacin (30%). Bifidobacterium spp. were resistant to vancomycin (60%), E 15 (6.6%), gentamicin (20%), and ciprofloxacin (33%). Enterococcus spp. were resistant to vancomycin (100%), erythromycin (100%), rifampin (100%), and ciprofloxacin (100%). As a result, LAB islated from dairy products in this study showed mostly resistance to vancomycin.}, keywords = {Antibiotic resistance,Lactic acid bacteria,Traditional fermented dairy product}, title_fa = {تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری‌های اسید لاکتیک جدا شده از فرآورده‌های شیری تخمیری سنتی ترکی}, abstract_fa = {در این مطالعه مقاومت آنتی بیوتیکی (AR) باکتری‌های اسید لاکتیک (LAB) جدا شده از فرآورده‌های شیری تخمیری سنتی ترکی مورد ارزیابی قرار گرفت. ماست، پنیر سفید، پنیر تولوم، پنیر کوکلک، کرم کامیز و کفیر به عنوان فرآوردهای شیری از فروشگا‌های مختلف جمع‌آوری شدند. باکتری‌های‌ اسید لاکتیک شامل گونه‌های لاکتوباسیلوس، استرپتوکوکوس، بیفیدوباکتریوم و انتروکوکوس از محصولات شیری جدا شدند. گونه‌های لاکتوباسیلوس به ونکومایسین (58%)، اریترومایسن (8/10%)، تتراسیکلین (3/4%)، جنتامایسین (28%) و سیپروفلوکساسین (26%) مقاوم بودند. گونه‌های استرپتوکوکوس به ونکومایسین (40%)، اریترومایسن (10%)، کلرامفنیکل (10%)، جنتامایسین (20%) و سیپروفلوکساسین (30%) مقاوم بودند. گونه‌های بیفیدوباکتر به ونکومایسین (60%)، E 15 (6/6%)، جنتامایسین (20%) و سیپروفلوکساسین (33%) مقاوم بودند. گونه‌های انتروکوکوس به ونکومایسین (100%)، اریترومایسن (100%)، ریفامپین (100%) و سیپروفلوکساسین (100%) مقاوم بودند. به عنوان نتیجه‌گیری باکتری‌های‌ اسید لاکتیک جدا شده از فرآورده‌های شیری در این مطالعه، بیشترین میزان مقاومت را به ونکومایسین نشان دادند.}, keywords_fa = {مقاومت آنتی بیوتیکی,باکتری‌های‌ اسید لاکتیک,فرآورده‌های شیری تخمیری سنتی}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_4769.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_4769_7c3bd5b5ff79768fd61fb956429e1f7f.pdf} }