@article { author = {Zeb, J. and Javed, M.}, title = {Optimization of protein in supplementary feeds for pond raised cyprinids}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {19}, number = {1}, pages = {41-43}, year = {2018}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2018.4766}, abstract = {Labeo rohita, Gibelion catla, Cirrhinus mrigala, Ctenopharyngodon idella and Hypophthalmichthys molitrix were grown together for 365 days in triplicate ponds. Six iso-caloric feeds having varying protein levels i.e. 22, 24, 26, 28, 30 and 32% were prepared and supplemented to fish at 2% fish weight daily. Significantly, higher final average weight (793 ± 197 g) and total length gain (398 ± 40 mm) was recorded for Ctenopharyndodon idella. Net fish yield enhanced as the level of digestible protein (DP) in the supplementary diets increased and plateaued at 28% DP level, thereafter significant reduction (P<0.05) in fish weight increments was experienced at any surplus protein level. Among the supplementary feeds, 28% DP level resulted in maximum net fish yield (4304 ± 33 kg ha-1 year-1) and a significantly higher overall nitrogen conversion ratio (NCR) of 1:5.2 ± 0.14. Higher level of DP in supplementary feeds resulted in reduced fish growth.}, keywords = {Chinese carps,Composite culture,Condition factor,Indian major carps,Supplemental feed}, title_fa = {بهینه سازی پروتئین در مکمل خوراک کپور ماهیان پرورش یافته در استخر}, abstract_fa = {لابئو روهیتا، گیبلیون کاتلا، سیرینوس مریگالا، کتنوفارینگودون آیدلا و هیپوفتالمیکتیس مولیتریکس به مدت 365 روز در استخر‌هایی با 3 تکرار به صورت ترکیبی پرورش داده شدند. 6 جیره با کالری یکسان و سطوح مختلف پروتئین 22، 24، 26، 28، 30 و 32% آماده و به مقدار 2% وزن بدن، به صورت روزانه به ماهی‌ها داده شد. میانگین وزن نهایی ماهی‌ها (g 197 ± 793) و همچنین طول نهایی ماهی‌ها (mm 40 ± 398) به طور معنی‌داری در کتنوفارینگودون آیدلا بیشتر از بقیه بود. بازده خالص ماهی‌ها با افزایش سطح پروتئین قابل هضم (DP) تا 28%، افزایش، در 28% ثابت و با افزایش بیشتر سطح DP در خوراک، افزایش وزن ماهی‌ها به طور معنی‌داری (P<0.05) کاهش یافت. در بین خوراک‌ها، جیره‌ حاوی 28% DP، بیشترین بازده خالص ماهی (kg ha-1 year-1 33 ± 4304) را داشت و علاوه بر این نرخ تبدیل نیتروژن (NCR) 14/0 ± 2/1:5 در این جیره به طور معنی‌داری بالاتر بود. سطوح بالاتر DP، موجب کاهش رشد ماهی‌ها شد.}, keywords_fa = {کپور چینی,پرورش ترکیبی,فاکتور وضعیتی,کپور‌ هندی,خوراک مکمل}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_4766.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_4766_390cc0b4fba89abf54293c2c887f688e.pdf} }