@article { author = {Najdi, S. and Nikbakht Brujeni, G. and Sheikhi, N. and Chakhkar, S.}, title = {Development of anti-Helicobacter pylori immunoglobulins Y (IgYs) in quail}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {17}, number = {2}, pages = {106-110}, year = {2016}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2016.3734}, abstract = {Helicobacter pylori (H. pylori) is a gram-negative, microaerophilic bacterium that cause the stomach infection in more than 50% of human population worldwide. The aim of this study was to examine the possibility of anti-H. pylori immunoglobulins Y (IgYs) production in quails and evaluate the effect of the different methods of immunization on titers of IgY in egg yolks. Whole cell bacterial antigen was used for immunization of quails. Forty Japanese quails (Coturnix japonica) were divided into four groups. The first group intramuscularly immunized with one dose of antigen (3 × 108 inactivated bacteria) whereas the second group injected with half dose. Third group administered orally. Yolk IgY was isolated using precipitation method of water dilution combined with chloroform. Dot-blot and ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) were used for determining the specificity and quantifying the titer of IgY in egg yolks. Results showed that quails as well as chickens are able to produce anti-H. pylori IgY. Quails antibodies have high titer and specificity that can be used in therapeutic and research purposes. This study indicated that higher amounts of antigen can not develop higher titer of IgY and injection is not necessary for efficient immunization of the quail against H. pylori.}, keywords = {ELISA,Helicobacter pylori,IgY,Quail}, title_fa = {تولید پادتن IgY بر ضد هلیکوباکتر پیلوری در بلدرچین}, abstract_fa = { هلیکوباکتر پیلوری یک باکتری گرم منفی و میکرو آئروفیلیک است که به عنوان عامل عفونت معده در بیش از نیمی از مردم جهان شناخته می‌شود. در این مطالعه، تولید پادتن زرده (IgY) ضد هلیکوباکتر پیلوری در بلدرچین و ارزیابی تاثیر روش‌های مختلف ایمن سازی بر عیار آنتی بادی تولید شده در زرده تخم‌ها مورد بررسی قرار گرفت. جهت ایمن سازی از پادگن تولید شده از باکتری کامل استفاده شد. چهل بلدرچین ژاپنی (Coturnix japonica) انتخاب و به چهار گروه تقسیم شدند. به گروه اول یک دوز کامل از پادگن (108 × 3 باکتری غیر فعال شده) به صورت داخل عضلانی تزریق شد، در حالیکه گروه دوم نیمی از این دوز و گروه سوم نیز یک دوز کامل را به صورت خوراکی دریافت کردند. IgY از تخم بلدرچین با روش ترسیبی و با استفاده از آب و کلروفرم جداسازی شد. از آزمون‌های سرم شناسی دات بلات و الایزا جهت تعیین حضور و سنجش عیار پادتن IgY در زرده‌ها استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بلدرچین همانند مرغ قادر به تولید IgY ضد هلیکوباکتر پیلوری است. پادتن تولید شده در بلدرچین عیار و ویژگی بالایی داشته و می‌تواند برای اهداف درمانی و تحقیقاتی مورد استفاده قرار گیرد. به علاوه نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که میزان بالاتری از پادگن، قادر به تولید عیار بالاتری از پادتن نمی‌شود و در بلدرچین برای ایجاد پاسخ ایمنی کارآمد در برابر هلیکوباکتر پیلوری، روش تزریقی ضروری نیست.}, keywords_fa = {الایزا,هلیکوباکتر پیلوری,IgY,بلدرچین}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_3734.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_3734_e8f19e0dcf19143a9cd83d8c0ad68044.pdf} }