@article { author = {Hashemi, S. M. and Loh, T. C. and Foo, H. L. and Zulkifli, I. and Hair-Bejo, M.}, title = {Dietary putrescine effects on performance parameters, nutrient digestibility, intestinal morphology and tissue polyamine content of broilers fed low protein diet}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {15}, number = {4}, pages = {385-391}, year = {2014}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2014.2597}, abstract = {This study was carried out to investigate the effects of dietary putrescine (PUT) on broiler’s response fed low crude protein (CP) diets. A total of 192 male day old chicks were fed with four dietary treatments including two levels of PUT (0 and 0.03%) and two levels of CP (normal and low) with factorial combinations. Weekly growth performance, nutrient digestibility and intestinal morphology (at the age of 21 days) and liver and intestinal tissue polyamines content were measured. As a result of this study lower dietary CP had a significant (Penergy efficiency ratio (EER) significantly (Pon EER in chicks fed CP-deficient diet, indicating possible involvement of PUT in energy metabolism. PUT supplementation did not moderate the reduced BWG of the chicks fed low protein. Intestinal and liver polyamine concentration was mainly affected by dietary CP and age of the birds rather than dietary PUT.}, keywords = {Broiler,Protein deficiency,Putrescine,Tissue polyamine}, title_fa = {تاثیر پوترسین خوراکی بر رشد، هضم‌پذیری، مورفولوژی روده و غلظت پلی‌آمین‌های بافتی در ماکیان گوشتی تغذیه شده با جیره‌های کم پروتئین}, abstract_fa = {تحقیق حاضر به منظور مطالعه تاثیرات پوترسین و جیره‌های کم پروتئین بر پاسخ مرغ‌های گوشتی انجام گردید. تعداد 192 قطعه ماکیان یک روزه نر با تیمارهای خوراکی شامل چینش فاکتوریلی دو سطح پوترسین (0 و 03/0%) و دو سطح پروتئین جیره (نرمال و کم) تغذیه شدند. عملکرد رشد به صورت هفتگی و محاسبه هضم‌پذیری مواد مغذی و مورفولوژی روده در سن 21 روزگی انجام گردید. همچنین در دو سن (21 و 42 روزگی) غلظت ترکیبات پلی‌آمین شامل پوترسین، اسپرمیدین و اسپرمین در بافت‌های روده و کبد مورد سنجش واقع شد. جیره‌های کم پروتئین باعث کاهش معنی‌دار (P}, keywords_fa = {ماکیان گوشتی,پروتئین جیره,پوترسین,غلظت بافتی پلی‌آمین}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_2597.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_2597_e7c5503218e9703bf0fbb06e497e6275.pdf} }