@article { author = {}, title = {Bacteriological study of dead-in-shell embryos of ostrich}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {11}, number = {1}, pages = {88-90}, year = {2010}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2010.181}, abstract = {In order to study the bacterial flora of dead-in-shell ostrich chicks, twelve unhatched eggs which did nothave external pipping during the hatching period were transferred to the laboratory of microbiology. The eggshells were accurately disinfected and the embryos were removed and placed in a sterile plate. The surface of each embryo was swabbed with a sterile swab which was also plunged through the yolk sac and the embryo contents and the swab were inoculated into tryptic soy broth (TSB) or nutrient broth. To enrich Salmonella spp., another swab was prepared as above and inoculated into Selenite-F broth. These media were incubated at 37°C for 24 h and then subcultured by streak plate method on solid media. Different bacterial colonies on solid media were isolated in pure cultures for further identification. The results of this study showed that the predominant bacterial flora of dead-in-shell embryos of ostrich were Bacillus spp. (45%) and Staphylococcus spp. (25%).}, keywords = {Bacterial isolates,Ostrich egg,Yolk sac infection}, title_fa = {مطالعه باکتری شناسی جنین‌های تلف شده در تخم شترمرغ}, abstract_fa = {به منظور مطالعه باکتریایی جنین‌های تلف شده شترمرغ در پوسته، تعداد دوازده عدد تخم‌ تفریخ نشده و فاقد سوراخ شدگی پوسته آهکی در طی دوره انکوباسیون، به آزمایشگاه میکروب شناسی منتقل گردید. در آزمایشگاه پوسته تخم‌ها به دقت ضد عفونی گردید و پس از شکستن پوسته، جنین به وسیله پنس خارج و در ظرف استریل قرار گرفت. یک سواب به جنین، زرده و محتویات آغشته و در محیط‌های TSB یا نوترینت براس تلقیح ‌گردید. برای غنی‌سازی گونه‌های سالمونلا یک سواب دیگر نیز به روش فوق تهیه و وارد سلنیت F گردید. محیط‌های مایع در دمای °C37 برای مدت 24 ساعت مورد انکوباسیون قرار گرفت و سپس به روش کشت خطی در محیط‌های جامد تلقیح گردید. از کلنی‌های تشکیل شده بر روی محیط‌های جامد کشت خالص تهیه و جدایه‌های باکتریایی بر اساس خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی مورد شناسایی قرار ‌گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که فلور باکتریایی غالب جنین‌های تلف شده در تخم شترمرغ شامل گونه‌های باسیلوس (45%) و گونه‌های استافیلوکوکوس (25%) هستند.}, keywords_fa = {جدایه‌های باکتریایی,تخم شترمرغ,عفونت کیسه زرده}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_181.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_181_b35fbf81b9bb05a7b52629015c1a3311.pdf} }