@article { author = {Jamshidi, A. and Ghasemi,, A. and Mohammadi, A.}, title = {The effect of short-time microwave exposures on Salmonella typhimurium inoculated onto chicken drumettes}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Research}, volume = {10}, number = {4}, pages = {378-382}, year = {2009}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1728-1997}, eissn = {2252-0589}, doi = {10.22099/ijvr.2009.1730}, abstract = {  Salmonella     species show different disease syndromes and host specificity, according to their antigenic profile. Salmonella enterica serovar typhimurium is one of the most frequently isolated serovar from foodborne outbreaks. Poultry meat has been identified as one of the principal foodborne sources of Salmonella. In this study, the effect of microwave treatment of chicken meat samples which were inoculated with Salmonella typhimurium were investigated. Drumette of broiler carcasses were soaked in fully growth of Salmonella typhimurium in BHI broth. The swab samples were taken from the inoculated samples, after different times of radiation (5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 sec), using a domestic microwave oven at full power. The bacterial counts were performed on XLD agar. After each experiment the surface temperature of treated samples were measured. It was concluded that the microwave radiation which enhances the surface temperature more than 72°C, can eliminate the superficial contamination of chicken meat with Salmonella typhimurium.}, keywords = {Salmonella typhimurium,Microwave,chicken meat}, title_fa = {اثر تابش کوتاه مدت اشعه میکرو ویو بر باکتری سالمونلا تیفی موریوم تلقیح شده به پاچین مرغ}, abstract_fa = {گونه‌های سالمونلا بر اساس تنوع آنتی‌ژنیکی عامل بیماری‌های مختلف در میزبان‌های متفاوت می‌باشند. باکتری سالمونلا انتریکا سرووار تیفی موریوم عامل بسیاری از موارد شیوع بیماری سالمونلوز ناشی از مصرف غذای آلوده بوده است. گوشت طیور به عنوان یکی از منابع غذایی مهم از نظر آلودگی به سالمونلا شناخته شده است. در این مطالعه اثر تابش اشعه میکرو ویو بر باکتری سالمونلا تیفی موریوم که به قطعات گوشت طیور تلقیح شده بود مورد بررسی قرار گرفت. پاچین طیور گوشتی ابتدا در کشت باکتری در محیط براث BHI غوطه‌ور گردید، و سپس به مدت 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 ثانیه در یک دستگاه میکرو ویو خانگی با حداکثر قدرت کامل تحت تابش قرار گرفت و سپس با استفاده از سواب از سطح قطعه مورد تابش نمونه‌برداری گردید و در محیط آگار XLD کشت داده شد. پس از تابش هر قطعه، دمای سطحی آن مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. کلیه مراحل آزمایش در پنج نوبت تکرار شد. نتایج نشان داد در صورتی که دمای سطحی قطعه به بالاتر از °C72 برسد منجر به حذف آلودگی سطحی آن به باکتری سالمونلا تیفی موریوم می‌گردد.}, keywords_fa = {سالمونلا تیفی موریوم,میکرو ویو,گوشت طیور}, url = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_1730.html}, eprint = {https://ijvr.shirazu.ac.ir/article_1730_57cb9e11cd55cb62c95e4ea7b98305e9.pdf} }